medi-TOUR

Nadkwaśność – jak z nią walczyć?

Nadkwaśność, czyli nadmiar kwasów żołądkowych, może być przyczyną zgagi, odbijania i wzdęć. Towarzyszą jej więc nieprzyjemne objawy, które nawet mogą być groźne jeśli nie będzie się ich prawidłowo leczyć. Przede wszystkim więc trzeba zadbać o to, by zmniejszyć ilość wytwarzanego w żołądku kwasu. Jak to zrobić?

Co odpowiada za nadkwaśność?

Problem ten może pojawić się w wyniku rozmaitych czynników. Istnieje pewna grupa pokarmów, do strawienia których potrzeba dużych ilości kwasów, przez co organizm może produkować ich zbyt dużo. Narażone są na to osoby, które spożywają ciężkie, tłuste pokarmy, a także inne, które są trudno trawione. Co ciekawe, uwarunkowania te mogą być bardzo indywidualne, więc osoby, których dotyczy problem nadkwaśności, muszą obserwować, co u nich wywołuje objawy tej przypadłości. Poza tym za zwiększoną ilość kwasów odpowiadają napoje takie jak kawa i herbata (przez obecność w nich kofeiny), napoje gazowane oraz palenie papierosów i picie alkoholu. Łatwo więc dojść do wniosku, że jeśli będzie się unikać tych pokarmów, napojów i używek, uda się uniknąć nadkwaśności i jej przykrych następstw, takich jak objawy zgagi czy wzdęcia.

Nadkwaśność jak z nią walczyć

Istnieją jednak jeszcze inne czynniki, które powodują nadkwaśność. Jest to między innymi stres, jedzenie w pośpiechu (zwłaszcza niedokładne przeżuwanie pokarmów) i nieregularne spożywanie posiłków. Kiedy zatem wyeliminuje się wszystkie te czynniki, można będzie zauważyć poprawę samopoczucia i ustrzec się nieprzyjemnych dolegliwości.

Usuwanie nadkwaśności

Redukowanie nadkwaśności w założeniu niektórych producentów leków na tę przypadłość opiera się na neutralizowaniu kwasów żołądkowych, jednak znacznie lepiej będzie po prostu zmniejszyć ich ilość. Warto wprawdzie uciec się do tego sposobu, ale raczej w przypadku naturalnych sposobów – gdy problem nadkwaśności i zgagi nie jest nasilony. W celu zobojętnienia kwasów można pić napar z mielonego siemienia lnianego, który także działa osłonowo na delikatny nabłonek przełyku i gardła (oraz innych narządów układu pokarmowego) czy też spożywać migdały, które mają działanie alkalizujące. Kiedy zaś problem nadkwaśności jest nasilony, nie obejdzie się bez zastosowania leków, najlepiej takich, które blokują wydzielanie kwasu żołądkowego. Można sięgnąć po lek z pantoprazolem, który ma takie właśnie działanie. Środki takie działają skuteczniej niż te przeznaczone do zobojętnienia kwasu solnego, dzięki czemu można szybciej zauważyć ulgę bez konieczności częstego stosowania leku, co jest także wygodne, zwłaszcza w niektórych okolicznościach, i może też być lepsze dla organizmu, gdyż każdy lek ma na niego wpływ.

Błędem jest zaś picie dużych ilości mleka, co rzekomo ma usunąć objawy zgagi i nadkwaśności. Wprawdzie w większości przypadków można poczuć nieznaczną ulgę, jednak jest ona tylko chwilowa i bardzo szybko dolegliwości znów powracają, z jeszcze większą siłą, gdyż mleko zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego. Zamiast więc stosować domowe środki, które nie są skuteczne, a wręcz przeciwnie, mogą pogorszyć sytuację, lepiej będzie od razu sięgnąć po skuteczny farmaceutyk.

 

Czytaj więcej o zgadze, refluksie i nadkwaśności na http://www.controloccontrol.pl/