Fenyloketonuria jest choroba nieuleczalną i wymagającą bardzo restrykcyjnego leczenia. Podstawą leczenia choroby jest dieta ustalana przez lekarza specjalistę. Co musi wiedzieć o diecie i produktach chory na fenyloketonurię?
Choroba zwana fenyloketonurią jest nieuleczalna i dziedziczna. Przechodzi z rodziców na dziecko, a warunkiem odziedziczenia choroby jest wystąpienie jej u obojga rodziców. Fenyloketonuria wykrywana jest już po 3 dniu od narodzin dziecka przez specjalny test krwi. Kilka kropel krwi jest pobieranych z pięty noworodka i umieszczanych na specjalnym teście bibułowym. Określone kolory ukazujące się na teście wskazują na obecność lub bak choroby. Lekarz specjalista po stwierdzeniu choroby natychmiast wprowadza dietę. Dlaczego?
Jest to choroba, która powoduje wysokie stężenie aminokwasu zwanego fenyloalaniną w organizmie człowieka. U chorych stężenie fenyloalaniny jest nawet 20-krotnie wyższe niż u zdrowego człowieka z powodu niemożności prawidłowego metabolizmu aminokwasu. Zbyt duża jego wartość doprowadza do uszkodzeń ośrodkowego układu nerwowego i upośledzeń umysłowych.
Jedynym sposobem zahamowania postępów choroby jest restrykcyjna dieta, regulująca poziom fenyloalaniny, dostarczanej z pokarmem do organizmu chorego. Zadaniem diety jest odpowiednie zbilansowanie białek, z którymi jest dostarczany aminokwas. Regulowanie nie polega na pozbawianiu organizmu fenyloalaniny, a ścisłej kontroli jej spożycia.
Chory musi ściśle stosować się do zaleceń lekarza specjalisty od leczenia fenyloketonurii. Nie można samodzielnie wprowadzać znanych diet, czy układać sobie menu. W bardzo prosty sposób chory może doprowadzić do zwiększenia stężenia fenyloalaniny, a co za tym idzie, doprowadzić do uszkodzeń mózgu, co objawi się w skurczach mięśni, napadach padaczkowych czy zaburzeniach chodu.
Fenyloalanina występuje głównie w produktach bogatych w białko, czyli mleku, nabiale, mięsie czy produktach zbożowych. Należy również używać na produkty, do których dodawany jest as partam. Z pozoru niskobiałkowe produkty mogą zawierać silnie szkodliwy składnik np.: z dopiskiem light.
Sama dieta u chorego na fenyloketonurię musi być ściśle przestrzegana, aby nie doprowadzić do nieodwracalnych zmian w mózgu. Więcej informacji na temat szkodliwych produktów z fenyloalaniną i dietetyki u chorych można znaleźć w prasie branżowej pod adresem Fenyloalanina w nietypowych produktach, jak uniknąć nieświadomego narażenia się na zaburzenia metabolizmu?