medi-TOUR

Sezon grillowy a wzdęcia?

Sezon grillowy zazwyczaj kojarzy się nam z siedzeniem w ogrodzie, rozpalaniem grilla i pieczeniem kiełbasek. Wiele osób uważa, że potrawy z grilla są zdrowe, ale czy tak jest naprawdę? Niekiedy na takich grillowych spotkaniach je się dużo, a potem zaczynają pojawiać się problemy ze wzdęciami, zgagą albo gazami. Co może pomóc na wyżej wymienione problemy?

Sezon grillowy a wzdęcia

Zdrowe czy niezdrowe potrawy z grilla?

Kiełbasa, karkówka, kaszanka, udka z kurczaka, a do tego musztarda, keczup oraz pszenna bułka. Następnie wszystko to jest popijane zimnym piwem albo gazowanym napojem. Do tego świeże powietrze wzmaga apetyt, a to oznacza, że jedzenie nie kończy się na jednej małej porcji.

Jak się okazuje, dla zdrowia niebezpieczne są nie tylko produkty, które kładzie się na ruszt, a przeważnie jest to tłuste mięso, ale również sama czynności grillowania. Jest to związane z tym, że ze spalonego tłuszczu zaczynają uwalniać się substancje rakotwórcze, takie jak dioksyny oraz furany. Tłuszcz, który spada na rozżarzony węgiel, spala się, a to doprowadza do wzmożonej emisji wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, a także nadtlenków i wolnych rodników, które także mają działanie rakotwórcze. Są to substancje, które są wdychane podczas grillowania, a do tego osiadają się one na potrawach. Niebezpieczna dla zdrowia jest również spalenizna na potrawach, gdyż zawiera m.in. benzopiren.

Jednak z drugiej strony nikt nie mówi, że z grilla należy zrezygnować całkowicie. Dla zdrowia najbardziej negatywne skutki ma tłuste mięso, ale kiedy rzuca się na ruszt chudsze potrawy, a do tego przygryza się je warzywami lub ziołami o właściwościach antyoksydacyjnych, to można znacznie zmniejszyć niekorzystne skutki grillowania. Ważne jest, aby wiedzieć, jak zdrowo grillować.

Negatywne skutki grillowania

Smażone potrawy, alkohol oraz słodkie przekąski mogą doprowadzić do pojawienia się niestrawności. Bardzo często pojawiają się następujące objawy: 

  • ból żołądka,
  • mdłości
  • zgaga,
  • wzdęcia
  • biegunka.

Co pomoże na negatywne skutki grillowania?

Niestety nie każdy potrafi odmówić sobie grillowanej kiełbaski albo szklanki zimnego piwa. W związku z tym trzeba przygotować się na ewentualne negatywne skutki. Jeśli pojawią się wzdęcia, uczucie ciężkości oraz ból żołądka, warto wypróbować ogólnodostępne zioła, które wpływają na poprawę trawienia, oczyszczają z toksyn oraz łagodzą dolegliwości.

Dobrze sprawdza się herbatka miętowa - jest to bardzo popularny napój na ból brzucha. Ma także działanie łagodzące i rozkurczowe. Pomóc może również rumianek, który działa rozkurczająco na mięśnie i łagodzi wzdęcia. Zawiera on olejek, który ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Sprawdzi się również imbir w sytuacji, gdy pojawiają się mdłości. Ułatwia on trawienie i ma działanie rozkurczające. Można wykorzystać kawałek surowego imbiru, a także napar ze startego korzenia zalanego wrzątkiem. Jeśli poza niestrawnością występują również bolesne skurcze jelit, to warto sięgnąć po koper włoski, a można go wypić w postaci naparu.

Poza tym można zastosować również lek na wzdęcia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest taki, w którego składzie znajduje się symetykon. To substancja czynna, która powoduje rozbijanie pęcherzyków gazu nagromadzonych w przewodzie pokarmowym. W związku z tym są one łatwiej wchłaniane przez ściany jelit lub wydalane na zewnątrz. Ta substancja jest chemicznie obojętna i działa ona tylko powierzchniowo oraz nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne. Poza tym symetykon nie wchłania się po podaniu doustnym i jest on wydalany w niezmienionej postaci po przejściu przez układ pokarmowy. 

Referencje:

Lewandowski K., Kaniewska M., Światek A., Rydzewska G., Symetykon – możliwe zastosowania w praktyce klinicznej i samoleczeniu [w:] „Lekarz POZ”, 3/2021.

Gulbicka P., Grzymisławski M., Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie [w:] „Piel. Zdr. Publ.”, 2016, 6, 1, s. 69-76.