Cukrzyca została zaliczona przez Organizację Narodów Zjednoczonych do epidemii XXI wieku, chociaż nie jest chorobą zakaźną. Z powodu jej powikłań co 6 sekund umiera człowiek. Jak tego uniknąć? W jaki sposób można obniżyć poziom cukru we krwi?
We krwi zdrowego człowieka stężenie glukozy powinno znajdować się na określonym poziomie. Zarówno jej nadmiar, jak i niedobór zaburza prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Prawidłowy poziom cukru we krwi określają normy: na czczo powinno to być: 70-99 mg/dl zaś w ciągu dnia maksymalnie 150 mg/dl.
Do typowych objawów nadmiaru glukozy we krwi należą:
Jeśli w porę nie ustabilizujemy poziomu cukru, stan taki może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, która jest bardzo poważną chorobą. Ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrasta wraz z wiekiem, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie, powinien po ukończeniu 45. roku życia, raz na przynajmniej 5 lat badać stężenie glukozy we krwi.
Podwyższony poziom cukru we krwi grozi nie tylko cukrzycą, ale również wieloma innymi komplikacjami zdrowotnymi. Należą do nich między innymi:
Jeśli nie doszło jeszcze do rozwoju cukrzycy, bardzo łatwo obniżyć poziom cukru naturalnymi metodami. Opierają się one na dwóch filarach: odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej.
Dieta powinna być uboga w węglowodany, a bogata w warzywa, ponieważ zawarty w nich błonnik spowalnia wchłanianie glukozy. Posiłki należy spożywać 5-6 razy dziennie, w małych ilościach. Warto unikać słodkich napojów, słodyczy i produktów smażonych. Regularny wysiłek fizyczny poprawia tolerancję glukozy, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i wywiera korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zobacz też: czym zastąpić cukier w diecie.
Wysokie stężenie cukru we krwi zmniejsza się poprzez podskórne podanie insuliny. W niektórych nagłych przypadkach, np. w kwasicy, śpiączce ketonowej czy hiperglikemii, insulinę podaje się dożylnie. Większość osób chorych na cukrzycę typu 2, w celu unormowania poziomu glukozy we krwi, stosuje doustne leki przeciwcukrzycowe. W aptekach dostępne są także różne specyfiki pozwalające zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Należą do nich preparaty zawierające np. morwę białą, cynamon, imbir oraz chrom organiczny.